Răspuns :

Draga Micea, 
Vacanta de vara am petrecut-o la bunici asa ca mi-am rezervat acest timp lecturarii mai multor carti . Dintre toate operele pe care le-am citit , cel mai mult m-a impresionat nuvela "Moara cu noroc", scrisa de Ioan Slavici . As dori sa iti spun cateva cuvinte despre aceasta opera pentru a reliza cat de impresionanta si plina de invataturi este.
Ghita , personajul principal, este un cizmar care s-a saturat de traiul modest si vrea sa cumpere de la un arendas carciuma Moara cu noroc , pentru a deveni un hangiu , pentru a duce  o viata mai buna. Soacra sa il avertizeaza ca nu trebuie sa incerce sa isi schimbe destinul ,  ca trebuie sa fie multumit cu ce a primit de la Dumnezeu, dar acesta s-a ambitionat si impreuna cu toata familia s-a mutat la Moara cu noroc . Aici carciumarul Ghita a dus-o foarte bine , pana intr-o zi , cand la carciuma sa a aparut Lica Samadaul , cel mai temut om din acea zona. Acesta i-a propus lui Ghita sa faca afaceri impreuna , in schimbul unor recompense (bani si porci) . Ghita a acceptat, a devenit mana dreapta a lui Lica , a intrat in afarceri ilegale. Cu timpul s-a indepartat din ce in ce mai tare de familia sa si avea mustrari de constiinta pentru tot ce facuse . 
Finalul este unul spectaculos , dar pentru a-l descoperi , Mircea, va trebui sa citesti si tu nuvela. Invatatura pe care o desprindem din aceasta nuvela este ca omul ar trebui sa fie multumit cu ce are , ca nu trebuie sa pofteasca la mai mult , nu trebuie sa fie atras de magia banului , mai ales de magia banului nemuncit . 
Sper ca te-am determinat si pe tine sa citesti nuvela lui Slavici. Imi doresc sa primesc un raspuns cu impresiile de lectura . 

Cu drag , 
Sorin